Корави момчета

Корави момчета

Корави момчета

текст Боряна Телбис
снимки Валентин Даневски

Сигурно много добре знаеш, че родното футболно първенство може да разплаче и най-закоравялото сърце, затова не е лошо да се обърнем малко на запад и да видим как им се получава футболът отвъд Океана. Там го наричат американски футбол и по нищо не напомня за нашия балет, което само може да ни радва. И у нас вече има отбор по американски футбол, така че може да се пробваш.
Виж преди това какво ни разказа треньорът на Team Sofia Христо Гюрковски и едно от неговите момчета – Георги Гоцин.

Треньорът Христо Гюрковски:

Каква е разликата между американския футбол и ръгбито?
Разликата е като между ски и сноуборд или кайтсърф и уиндсърф. У нас има няколко отбора по ръгби, а по американски футбол засега сме само ние Team Sofia, но получаваме запитвания от почти всички големи градове. Така че очаквам до една година отборите да станат повече.

Как се става треньор по американски футбол?
Играл съм в чужбина 15 години – израснал съм във Франция. Преди десетина години се върнах в България. Мои приятели, които играеха американски футбол в градинката, искаха да направят отбор. Преди 6-7 години също имаше някакви подобни опити, но просто нямаше организиция. В този период имах едно пътуване до Сърбия по работа. Видях там как са го изградили и са напреднали, а и моите приятели ме натиснаха да направим по-сериозен отбор. В Сърбия развиват футбола много активно – имат вече три дивизии и това е един от най-играните спортове от младите там.

Как събрахте момчетата?
Чрез реклама. Имам собствена медийна група. Започнахме да рекламираме по билбордове, оттам почна да се предава и по училищата.

Как може да се запише човек?
Най-лесното е да се влезе в сайта ни – teamsofia.com. Там има всички упътвания. Всяка седмица имаме по 4-5 нови момчета, които искат да се пробват.

Каква физика трябва да имаш, за да тренираш американски футбол?
За нашето аматьорско ниво не трябва нищо повече от атлетична база. Тестовете са изключително трудни. Търсим качествен мускул и най-вече играчи с много силна психика. По форумите и на приказки всеки може това и онова, но е друго, като дойдеш и се сблъскаш с 2 часа подготовка.

Къде се провеждат тренировките?
На стария стадион Академик. Трябва ни стадион, който е добре поддържан, а това е трудно в София. После ние си го адаптираме според размерите, които ни трябват.

Колко пъти седмично се тренира?
Три. Имали сме случаи при тренировки на минус15 градуса. Такава е системата. Аз съм им казал, че те влизат в един филм, който ще промени живота им. От тях зависи дали го искат.

С кои отбори сте играли досега?
Играхме приятелски мачове с турците – много е добър отборът от Истанбул. Загубихме, разбира се, защото за разлика от нас те съществуват от много години и са в първа дивизия. Скоро играхме в много тежки условия с един румънски отбор, от който паднахме. А не трябваше, защото на пръв поглед ние бяхме много по-добри от тях. Но тук излезе наяве това, за което говоря постоянно на отбора – за силата на психиката. Румънците ,освен че бяха в намален състав и без треньор, бяха и по-млади. Дойдоха и ни биха, защото бяха по-мотивирани.

Има ли жени в американския футбол?
Има. В Западна Европа отборите им са много добре развити. Във Франция има над 25 хиляди практикуващи, в Германия са над 50 хиляди, има женска лига и т.н. Аз обаче лично съм привърженик на твърдата игра. Даже не искам да имаме и клакьорки. Засега просто ми трябват хардкор момчета.

Играчът Георги Гоцин:

Как реши да започнеш с американски футбол?
Стана съвсем случайно. Едни приятели бяха започнали да тренират и не спираха да говорят за това. На мен ми стана интересно и реших да се пробвам. Вече година и половина съм част от отбора.

Тренирал ли си нещо преди това?
Oт много малък обичам спорта и съм свикнал дотолкова, че не мога да си представя живота без него. Тренирал съм доста неща – плуване, баскетбол, волейбол и бокс.

С какво е различен американският футбол от другите колективни спортове?
Това е много динамичен и контактен спорт. Неслучайно за всеки пост трябва да има поне по четирима души. Освен това трябва да се научиш да се жертваш за съотборниците си.

Кое е най-трудното?
Трудно е човек да надвие страха си, когато се озове срещу 11 души, които искат да му откъснат главата. Понякога трябва да подтиснеш инстинкта си за самосъхранение, за да се получат нещата. Трябва да си повярваш, че ще минеш през човека отсреща.

Как протича една обикновена тренировка?
Целият отбор се събира и треньорите обикновено споделят няколко думи с нас за това какво правим и какво ни предстои занапред. Загряваме, разделяме се на отделни ателиета по позиции, после правим общи ателиета и накрая игра.

Какво е „ателие”?
Ами събираме се и нареждаме нещата, които ще са ни необходими за дадените упражнения, и започваме.

Имаш ли сериозни контузии?
Засега за моя радост само натъртени ребра. Но в мачовете, в които съм играл, винаги е имало контузия в единия или в другия отбор. В повечето случаи е заради недостатъчна физическа подготовка.

На каква позиция играеш?
Running back – това значи в нападение. Бягам с топката.

Какво трябва да знаеш, преди да решиш да се захванеш с американски футбол?
Това е спорт, в който не може да има половинчати истории. Трябва да си отдаден изцяло. Неслучайно девизът на нашия отбор е „No excuses”. Този спорт съчетава сила и много бързина, именно затова в американската футболна лига са едни от най-големите атлети в цял свят.

На какво те научи той?
На гордост, дисциплина и изключителна колективност. Колкото и да е добър един индивид, без да има отборен дух и сплотеност, няма как да стане.

Реклами

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: