В десетката

В десетката

В десетката

Текст: Иван Хадживеликов

АКО ПОТЪРСИМ ОСНОВНИТЕ АВАТАРИ НА УСПЕХА
У НАС В НАЧАЛОТО НА ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ,
КАТО НИЩО ДА ИЗСКОЧАТ СЛЕДНИТЕ:

РИАЛИТИ ЗВЕЗДА – мечтата на хората от народа. 15-те минути слава на Уорхол изглеждаха нещо фантастично и невероятно допреди няколко години. После с гръм и трясък нахлуха форматите на истината. Кастингите им са в пъти по-интересни, защото там се вижда на какви най-неподправени глупости са готови хората, за да ги дават по телевизията.

ФУТБОЛИСТ – дори и да не се стига до ексцесии като да те трансферират по нощите в Юнайтед, ако си избрал да припечелваш като ритнитопковец, не си далеч от победния гонг. Всички знаят, че и звездите за местна консумация трошат адски пари, а футболните босове нерядко задоволяват капризи на нивото на някое от елитните първенства. Не излизаш от Син Сити и Биад, а всяка знойна мома те гледа похотливо, надявайки се да я огрее. Ако си нещо наистина добро, ти е гарантиран поне един трансфер зад граница. Пък бил той и във Втора Бундеслига.

ГАСТАРБАЙТЕР – всичко започва със студентските бригади. Отиваш там уж само да събереш за лаптоп, кола и три ката маркови дрехи, но след като се върнеш, вече си си резервирал билет за обратно. Няма как – фискалните обноски на голямата част от българските работодатели открай време са далеч под нулата, а ти усещаш с джоба си, че нормални пари все пак могат да се изкарват някъде. Всяко „прибиране” е съпроводено със срещи с максимален брой познати, за да си начешеш носталгията, а и да свериш по сметките, които възпитано се натискаш да плащаш, дали все още има смисъл да пребиваваш немил-недраг в околностите на Валенсия, примерно.

КОМПЮТЪРЕН СПЕЦИАЛИСТ – за някои може и да е смешно, но компютърната грамотност е най-дълбоката бразда, пореща нивата на пазара на работна ръка. От едната страна са всичките офис асистенти, дивелъпъри, мрежари, дизайнери и кодери; от другата е безпросветният аналогов мрак. Някои твърдят, че в комбинация със средно ниво на английски език, IT-познанията се превръщали в много възможности.

ПОЛИТИК – една от малкото истински далавери в държавата е да се вкараш в Голямата игра. Не е задължително да имаш престижно образовение от бръшлянената лига на САЩ, важното е да си добър в стъпките на мегдана. Отначало може и да ти е неудобно да се гледаш от билбордове и плакати, но, повярвай, някъде след третата предизборна кампания вече ще си печен наглец и ще можеш да излъжеш и майка си, че всъщност работиш нещо. Както казва един приятел историк: „Зле ли им е?! Две години срам – цял живот дивиденти.” Явно схемата работи, а ние се молим следващите да са поне възпитани.

ФИГУРА ОТ ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ – може да ги псуваме, когато ни засичат с ужасно скъпите си коли, но тайничко всички им завиждаме. И тяхната не е лесна, тъй като е твърде вероятно пътят им до пачките и респекта да ги превърне в храна за червеите. Не крият близостта си с горните, но често изхранват поне две от долните.

ЩАСТЛИВА МАЙКА НА ДВЕ ДЕЦА – за баба ти може и да е било кротко изпълнение на биологичната функция, но съвременната жена далеч не е навита просто ей така да нарои челяд заради сините ти очи. Ако случайно е решила да не ощетява прираста, а да пусне в обръщение поне две хибридни копия на гените ви, значи е преминала през ада на всяко едно предубеждение на новото време. Вътрешната й сила вече е безгранична, да те видим тебе сега, татенце!

ЛЕКАР/АДВОКАТ – най-архаичният двулик модел на успял човек у нас. Нашите все още искрено съжаляват, че не съм показал желание да стана ни едно от двете, сигурно заради два факта – че колабирам при вида на кръв и не мога хем да лъжа, хем да прибирам пари. Каквото и да става на този свят, хората ще продължават много да боледуват и много да се съдят, което автоматически бетонира горните съсловия по челните места на таблото с отличници и през новия век.

Реклами

Етикети: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: