Босна & Херцеговина

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

Текст и снимки: Радост Димитрова

Наричали са я как ли не – задният двор на Балканите, земя на омразата, мрачното подземие на Кустурица, но Босна и Херцеговина все още е загадка. Тъй като не е особено популярна дестинация, най-добрият начин да стигнеш дотам е с кола, особено ако не искаш да пропуснеш някои интересни спирки по пътя.

Първата от тях, като изключим ароматното кафе с локум в крайпътни кафенета в Сърбия, е Мечавник – уникалното дървено село, построено от Емир Кустурица. Намира се в Западна Сърбия, до границата с Босна, само на 30 км от Вишеград. Можеш да тръгнеш в 10 часа сутринта от София и да хванеш вечерната прожекция в 6 на някой от филмите в местното ъндърграунд кино, наречено Стенли Кубрик. Атмосферата в селцето е неповторима, тук е сниман последният филм на Кустурица – Обещай ми, а на отсрещния хълм пък се намира приказната гара Голубичи – снимачна площадка на Животът е чудо. Именно докато снима този филм, Кустурица често се заглеждал в голия хълм отсреща, където сякаш слънцето винаги греело и му хрумнало, че това е мястото да построи дървеното село Мечавник като декор за следващи филми.

Не се притеснявай, че ще стигнеш в Босна по тъмно. Вишеград е малко, спокойно градче, а жителите му определено не си лягат рано. В 10 вечерта е пълно с тийнейджъри, излезли да се “прошетат” по улиците. Хотел може да се намери лесно, а най-чудното нещо е да се събудиш в този непознат град и да видиш на разсъмване вишеградския мост. Тук, в къща на единия бряг е прекарал детството си Иво Андрич – първият южнославянски и балкански Нобелов лауреат. Във Вишеград времето сякаш е спряло и хората почти не говорят за войната. Много е вероятно да попаднеш на някоя вишеградска баба, която да ти се усмихне широко, а като я попиташ нещо, да каже – Не знам ништа. Я сам баба.

Сараево

Сараево

Сараево – столицата на Босна и Херцеговина е град, изпълнен с пъстри цветове, Добре е да имаш поне 3 дни, за да разгледаш най-важните места, но и един час е достатъчен да усетиш атмосферата и да ти стане мил. Една разходка по Башчаршията в старата част на града може да те зашемети от струпването на всевъзможни стоки и ярки цветове – от ръчно изработени вещи до внесени стоки от далечния Китай.

Сараево е паметник на войната. Първата световна започва близо до красивия мост на река Миляцка. В историческия музей е пълно с канчета, оръжия, изрезки от вестници и плакати от гражданската война 1992-95. А много къщи все още са надупчени от куршуми. Една от най-красивите сгради е Националната университетска библиотека, подпалена през 1992. В пламъците са изгорели над 2 млн. книги, списания и документи. Сега в празната сграда, която е в процес на реставрация, се организират различни изложби. Иначе градът се гордее със своя Сараево филм фест, с Фестивала на книгата, както и с многото клубове с музика на живо.

Мостар е един от най-разрушените градове от последната война. Старият мост с уникална архитектура е бил напълно срутен през 1993, но за щастие е възстановен през 2005. И отново можеш да станеш свидетел на традиционно скачане в реката, стига да се намерят туристи, които да платят за атракцията, а такива винаги има. Това е най-горещият град в страната. Към жегата се добавя и ходжата, който се провиква на всеки час. При това от другата джамия му отговарят. Не ти остава друго, освен да се скриеш на сянка в някое кафене около моста или под мандариновото дръвче в двора на къщата, в която си отседнал.

Няколко ценни съвета за Босна
* Не се надявай на меню в босненско заведение. Това само ще изнерви сервитьорката и ще забави поръчката. Просто кажи какво искаш.
* Валутната единица в Босна се нарича конвертируема марка – км. Така “да навъртиш километража” лесно може да стане лаф за тежко и напоително пиянство.
* Под funk jazz night разбирай етно купон с много строшени чаши и всеобщо балканско веселие.
* Не рискувай да опъваш палатка в райони, където на пътя има червени табелки с черепчета.

Реклами

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: