Образцов дом

Образцов дом

Образцов дом

Текст и снимки: Ана Сенкова

София някога е била красив град. С дървета по тротоарите вместо коли и с деца, които играят на улицата вместо на компютъра. Имало е атмосфера, хората са се познавали и в неделя са се разхождали в Борисовата градина и около езерото Ариана. Инвазията от последните години и презастрояването, което се случва след това, обезличават много квартали. Респектът към миналото отстъпва пред парвенюшката любов към лъскавото и помпозното. Но нека не се отдаваме прекалено на носталгията. Все още има места в града, където се чувства старата софийска атмосфера. Дори има случаи на ново застроявне, което успешно допълва съществуващата улична среда.

Например тази приятна къща на ул. Елин Пелин в долни Лозенец. Насред зеленината се появява простичък бял обем с приятен детайл и без претенции за величие. Една обикновена модерна сграда в тих квартал близо до Борисовата градина. Сграда, в която терасите са наистина тераси и спокойно може да изпиеш сутрешното си кафе (и/или да гледаш изгрева, в случай че си много ранобуден). Видимо комфортна, за тази къща не са пръснати милиони. Проявен е елементарен вкус и това е достатъчно. Скромната бяла сграда става част от пейзажа, без да доминира над ретро излъчването, което се носи от старите къщи и кооперации в съседство.

Това не е най-известният проект на арх. Атанас Панов, но носи неговия почерк на изчистена елегантност. Офисът му е на две крачки в къде-къде по-зрелищната сграда Симон, пак проектирана от него. Така навързвaнето на хора, къщи и места лека-полека заплита мрежата на онази градска атмосфера, за която вече стана въпрос. На същата улица (както подсказва името) е живял Елин Пелин, малко по-надолу доскоро живееше Богомил Райнов, а на съседната пресечка е къщата на Дечко Узунов. Улицата започва от площад Журналист и завършва при небезизвестната кръчма Под липите, срещу която пък е къщаСградата Симон на арх. Атанас Панов та на Кръстьо Сарафов.

Реклами

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: