Спор(т)на Македония

Спор(т)на Македония

Спор(т)на Македония

Текст: Силвестър Силвестров

Много обичам да споря.

Дори само заради самия спор. Определено най-много си падам по спорните теми. Тези, които могат да бъдат разгледани еднакво добре от двете им страни. Харесва ми да знам, че не съм прав, но да продължавам. Обожавам да се изнервям от факта, че не успявам да убедя опонента си в моята неистинност.

Една от любимите ми теми е историята. На пръв поглед няма много поле за импровизация, защото има дати, факти, събития, документи. Но когато задълбая, откривам неподозирани възможности в това море от информация. Понякога промяната на ъгъла, от който поглеждам дребен детайл, води до огромни барутни пътешествия в спора. Историята е мой любим раздел, тъй като има променлив характер. Времето измива истинността и много често глобално променените събития изглеждат много по-истински, отколкото самата действителност. Помня как моята учителка по история намекваше за комунистическата ориентация на Ботев и Левски, как те разбирали какво ще се случи след години и се борели именно за това.

Най-любимата ми историческа тема е за Македония. Върху това съм работил години наред и съм разгледал най-различни исторически версии, коя от коя по-противоречиви. Посещавал съм Македония няколко пъти и съм обикалял исторически нарочени местности, за да усетя атмосферата там. Когато участвам в такъв спор, загрявам с Александър Македонски. За да внеса респект в самото начало, го наричам Александър Велики. Небрежно и набързо замервам опонента с няколко дребни детайла от неговия политически живот и нетърпеливо преминавам към Гоце Делчев, Яне Сандански и т.н. Използвам революционери, които имат най-добре разработен пиар в световната история. Някои факти и събития в спора за Македония важат винаги, независимо от гледната точка на опонента. Най-перфектните спорове обаче се получават на местна почва. Някои от тях могат да завършат с инцидент, но удовлетворението е несравнимо… Ако искаш люто да поспориш на местно ниво относно езика на македонците, авторските права на името на страната им, можеш да подхванеш също различни сръбски или албански теми.

Времето обаче се променя. Вече е друго. Международните конфликти остаряват. Културните граници се размиват. Всички политически разработки на исторически факти губят своята тежест. В интернет има много информация, която се архивира и бързо се открива политическата ангажираност на дадена тема. Хората вече искат да живеят в настоящето, загледани в бъдещето, а не да ровят в миналото. Историческите спорове ежедневно губят привърженици. В Македония все по трудно се намира някого, с когото да поспориш. Забелязват се само красивите места. Върху историята има туристически бази, хотели, ресторанти…

Македонците са свежи и дружелюбни хора. Младите мъже са джентълмени, а момичетата – порядъчни и с добри обноски. В нощните клубове на големите градове е спокойно и бързо можеш да намериш приятели. За да поспориш с някого, той трябва да бъде политически опиянен или това да е неговата професия. Принуден съм да заменя манията си за спортно спорене в Македония със скучно колекциониране на интересни македонски словосъчетания.

Ето най-любимите от тях:

Слоган на македонското тото – „Секогаш со полни раце”

Гравиран надпис на една момичешка запалка – „Добро дошла во свето на возрасните … от гаджо” Рецензия за пиесата Ромео и Жулиета на У. Шекспир, поместена в литературен македонски вестник – „Ромео и Юлия е драма, коя доага до заключок, дека любовта е смрт”

Реклами

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: