Молекулите на успеха

Гнездото

Гнездото

Текст: Ана Сенкова

Олимпийските игри са поле за изява не само на спортистите. Те са извор на радост и за архитектите. Техните най-смели хрумвания биват щедро финансирани и виждат бял свят в абсурдно кратки срокове. Ето как в рамките на няколко години Пекин стана експериментална площадка за много от големите имена в архитектурата. Новите технологии, комбинирани с архитектурен гений и много пари станаха причина за появяването на две наистина уникални съоръжения в ареала на Olympic Green – Националният стадион и Националният воден център.

Националният стадион – Гнездото

Капацитет: 91 000 души (80 000 след игрите)
Площ: 204 000 м2
Откриване: март, 2008
Архитекти: Херцог и Де Мюрон (с Arup)

Гнездото представлява колосална конструкция от сплетени метални елементи, покрити със специална мембрана. Проектът се оказа толкова грандиозен и непредсказуем, че в един момент строителството спря поради липса на средства. Това беше съвсем за кратко, разбира се. След това изпълнителите на проекта се стягат, поискват едни 500 милиона долара и приключват благополучно в поставените срокове.

Архитектите твърдят, че стадионът има смисловата натовареност на символ, който представя новото лице на един предприемчив и отворен Китай, a щом Херцог и Де Мюрон (носители на Pritzker Prize) твърдят такова нещо, няма причина да се съмняваме.

Националният воден комплекс – Водният куб

Капацитет: 17 000 души (6000 след игрите)
Площ: 65 000 м2
Откриване: февруари, 2008
Архитекти: PTW Architects, CSCEC International Design, Arup

Водна молекула, сапунени мехури, морска пяна – такива асоциации предизвиква Националният воден център от Olympic Green. Порестата структура е изградена от стоманени рамки с пълнеж от EFTE – иначе казано етилен тетрафлуоретилен. Ако пак не е ясно, става въпрос за специален полимер с тегло 1% от това на стъклото, прозрачен, еластичен, енергоефективен, биоразградим. За първи път се използва в такова колосално количество и свети в синьо. Водният куб е на една ръка разстояние от Гнездото и по време на Олимпиадата в него ще се проведат състезанията по всички водни спортове, а след нея вътре ще се плацика цял Пекин.

Реклами

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: