Метро 2033

Метро 2033

Дмитрий Глуховски

Сиела, 514 стр., 15 лв

Име: Дмитрий Глуховски

Професия: журналист, писател

Националност: руснак

Романът: на пръв поглед фантастичен сюжет за живота на оцелелите след ядрена война в подземията на московското метро, на втори – много повече.

Преди да издадете Метро 2033 като книжно тяло, публикувахте отделните глави в интернет в непрестанна връзка с читателите. Защо се спряхте на този подход?

Когато в началото започнах да търся издател за романа, бях отхвърлен отвсякъде с най-различни доводи. Започнах да публикувам в мрежата, за да видя дали някой ще ме разбере. Няколко години по-късно имах доста голяма общност от фенове и реших да завърша книгата – започнах да пиша, качвах глава по глава на сайта, а коментарите на читателите ми помогнаха да направя романа много по-задълбочен и любопитен. Накрая получих две предложения за издаването му – така излезе и на пазара. Смятам, че интернет е най-добрият начин за все още непризнатите автори да достигнат до хората. Но въпреки това ставаш истински писател едва когато бъдеш публикуван на хартия.

Романът е изключително популярен в мрежата и въпреки това успява да се продаде в забележителен тираж?

Ами какво да се прави – книгата е наистина добра (смее се). Не толкова заради фантастичния сюжет, напротив – всичко се случва в една много реалистична среда, в общи линии това е нашият град. Събитията също до голяма степен са част от нашето ежедневие. Това, което прави романа наистина интересен, е фактът, че изразява позиции, задава въпроси, провокира. Това е смисълът на една книга – когато я затвориш, да има нещо, което ти е останало, което те е накарало да се замислиш. Метро 2033 най-общо е за един млад човек, който търси себе си и се опитва да разбере има ли една религия, митология, система от убеждения, на която си струва да се отдадеш изцяло, да повярваш безрезервно. Накрая открива, че да, такова нещо съществува и точно в този момент бива убит от случаен куршум. Това беше моят отговор, моята гледна точка към нещата, но се оказа, че 80% от читателите не разбират за какво всъщност става дума. Наложи се да пренапиша финала в окончателната редакция на романа, като опитам да кажа същото, но по друг начин.

Наричате Метро 2033 роман предупреждение. Предупреждение за какво?

Най-просто казано, посланието е – правете любов, не война. Защото книгата всъщност не е за ядрената война или за борбата между човеците и мутантите, а много повече за това колко е важно да намериш своето място в този живот и за страха да не пропуснеш важните неща. И книгата е предупреждение – основно към младите хора, да уловят шанса да изживеят живота си. Защото така или иначе той има край и ще настъпи, това е част от процеса. Сега съм на 28 и най-вероятно след около 40 години съществуването ми ще приключи – какъв е смисълът да се страхуваме от глобален катаклизъм, когато, така или иначе, той ще се случи в нашата лична вселена? Много по-важно от апокалиптичните притеснения е да изживеем живота си сега и да го направим максимално интересен, емоционален и пълноценен.

Текст: Диана Петрова – Данова

Реклами

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: