Брайън, Фрида и Крис – Да живее животът

Coldplay

Coldplay

Текст: Панайот Савов – Панов

Тафтологията от заглавието всъщност не е друго, а буквален превод на първата част от името на новия четвърти Coldplay албум. Според едни той е студийното музикално събитие за 2008, според други е разкриване на нови вокални диапазони в гласа на Крис Мартин, а трети са на мнение, че Viva La Vida Or Death And All His Friends е просто следващата страница в меланхоличния роман за квартета от Лондон.
След пауза от точно три години и силно въздействащо турне из дебрите на Латинска Америка (може би в компанията на оня кактус от книгите на Кастанеда) Coldplay окупираха студиото и не го напуснаха до декември 2007. През първите месеци на 2008 записите отлежаваха, биваха подбирани, филтрирани и миксирани под зоркия поглед на продуцента, чиято роля този път се играе от бащата на съвременния ембиънт Брайън Ино. Много от песните са записани в испано-езични страни, което донякъде можеш да откриеш и сам, докато слушаш конкретни моменти от Viva La Vida. Coldplay до такава степен са вдишали прах от културата на конкистадорите, че дори са заимствали заглавието от името на картина на Фрида Кало.
Промяна в звученето на бандата определено има – за първите си три албума четворката на съвременния алтернативен рок говори като за трилогия в минало време, частица от която днес се е запазила най-отчетливо в приказното парче Cemeteries Of London, категорично напомнящо за ерата на албума Parachutes.

Реклами

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: